Παρουσίαση Βιβλίου: Μονεμβασία

Μονεμβασία

Συγγραφέας: Νεκτάριος Μαστορόπουλος

«Μονεμβασια: η κληρονόμος της αρχαίας Σπάρτης, η πανίσχυρη πόλη-κράτος του μεσαίωνα, το στήριγμα του χριστιανισμού και του Βυζαντίου» είναι το βιβλίο του Νεκτάριου Μαστορόπουλου που παρουσιάστηκε στη Μονεμβάσια και τον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου «Λαζαρέτο».

 

Nektarios Mastoropoulos
Nektarios Mastoropoulos

«Στόχος μου, μέσα από αυτό το βιβλίο, είναι να υιοθετηθεί και να καθιερωθεί ένα νέο αφήγημα για την ιστορία της Μονεμβασίας, που δεν ήταν απλά μια πλούσια και ισχυρή πόλη, αλλά κάτι πολύ περισσότερο» επισημαίνει ο κ. Μαστορόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα μαζί με τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, δένουν αρμονικά στην περίπτωση της Μονεμβασίας και αποτελούν την κληρονομιά που εκείνη διαμορφώνει, διασώζει και παραδίδει ατόφια στο μέλλον».

 

Πρόλογος του βιβλίου

«Η Θήρα γεωλογικώς συνίσταται εξ ελαφρόπετρας και πορσελάνης…»

Αυτό το απόσπασμα από τον οδηγό της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί ο Σεφέρης στο ποίημά του για τη Σαντορίνη, γυρνούσε πριν χρόνια στο μυαλό μου, όταν παραφράζοντάς το, σκέφτηκα να δώσω μια απάντηση στο ερώτημα, από τι συνίσταται η Μονεμβασία.
Δηλαδή ποια είναι τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά της και η ουσία της ίδιας της ύπαρξής της και της πορείας της στους αιώνες.

Θέλοντας να δώσω μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, συνέγραψα αυτό το βιβλίο, τονίζοντας τα στοιχεία εκείνα από την ιστορική πορεία της πόλης που γεννήθηκα και τα οποία την καθιστούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Ελληνισμού.

Καταθέτω τον συνοπτικό αυτό ιστορικό οδηγό με σεβασμό και αγάπη.

Παράλληλα αγκαλιάζω την ευρύτερη περιοχή, με περιδιαβάσεις σε μέρη μοναδικά, με ιστορία χιλιάδων ετών, με φύση ανεπανάληπτη, περιοχή που μπορεί να γίνει παγκόσμιος προορισμός, στα πλαίσια του αειφόρου τουρισμού.

Μονεμβασία, Βάτικα, κάμπος Μολάων και Ασωπού, ορεινός Ζάρακας.

Ελπίζω, όσο το δυνατό περισσότεροι, να είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν την μοναδική κληρονομιά που κουβαλάει αυτός ο τόπος.

Νεκτάριος Μαστορόπουλος
Εκπαιδευτικός – Πρώην δήμαρχος Μονεμβασίας
Τηλ: 6980 111 647, e-mail: ne.mastoropoulos@gmail.com

 

Η παρουσίαση του βιβλίου

Η εισήγηση του Προέδρου του Συλλόγου μας καθηγητή κ. Παν. Αλεξάκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μαστρόπουλου στις 19/9/2017.

κ. Παν. Αλεξάκης:

«Η Μονεμβασία ως Παγκόσμιος Προορισμός: Ορισμένες Προϋποθέσεις» 

«Αξίζουν συχγαρητήρια στον συγγραφέα, τον συμπατριώτη μας Νεκτάριο Μιλτιάδη Μαστρόπουλο για το εξαιρετικό πόνημά του, σχετικό με την ύπαρξη και την πορεία της Μονεμβασίας δια μέσου των αιώνων. Με το πόνημά του ο Νεκτάριος Μαστρόπουλος πρόσθεσε μια ακόμα χρήσιμη-ανεκτίμητη μαρτυρία για τον τόπο μας. Έχει κατορθώσει σε ένα μικρό σχετικά, περιεκτικό κείμενο να χωρέσει 1400 και πλέον χρόνια ιστορίας της Μονεμβασίας, χάρισμεα ενός ανθρώπου που μπορεί να συνθέτει, αποτέλεσμα του θετικού του νου και του επαγγέλματος του, αλλά και του γεγονότος, ότι έχει ζήσει τη Μονεμβασία όσοι λίγοι, όχι μόνο της μόνιμης παραμονής του σε αυτή, αλλά και της εικοσαετούς του εμπειρίας σε υψηλές, τις υψηλότερες, θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης της Μονεμβασίας.»

Βιβλίο Μονεμβασία

 

Αειφόρος τουρισμός

κ. Παν. Αλεξάκης:

«Μολονότι επιθυμούσα να αναφερθώ περισσότερο στο πόνημά του, ο συγγραφέας μου ζήτησε, η δική μου εισήγηση να είναι από τη σκοπιά του επιστημονικού μου αντικειμένου και μάλιστα να είναι εμπροσθοβαρής, για το μέλλον. Παρά το πλήρες πρόγραμμά του, βρίσκει χρόνο και ασχολείται με δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας, και για επιθυμεί μια τοποθέτηση, με βάση τον πολυδιάστατο πλούτο της Μονεμβασίας, δηλαδή, τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να ενισχυθεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας, το βιώσιμο των ασχολιών των κατοίκων του Δήμου μας, πως η προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει ο τόπος μας και αναφέρει στο πόνημά του, θα μπορούσε να γίνει σε μεγαλύτερο όγκο αποφέροντας υψηλότερα εισοδήματα για τους κατοίκους του. Αναφέρει εύστοχα ο συγγραφέας ότι η περιοχή μας μπορεί να γίνει παγκόσμιος προορισμός στο πλαίσιο του αειφόρου τουρισμού. Έχει συλλάβει στο πόνημά του αυτό που επιθυμώ να εστιάσω στη σύντομη παρέμβασή μου.»

Monemvasia

 

Πρωτογενή παραγωγή

«Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος των πρϊόντων της ενδοχώρας της Μονεμβασίας προέρχεται από την πρωτογενή παραγωγή και διατίθενται είτε σε πρωτογενή μορφή είτε σε μεταποιημένη. Έχουμε αξιόλογες εκτάσεις για αγροτικές καλλιέργειες, καθώς και εδάφη όπου αναπτύσσεται κτηνοτροφία. Η περιοχή μας είναι κατάλληλη για ελιές, αμπέλια, κάποτε όλη η γη μας ήταν κατάφυτη με αμπέλια, ενώ πέραν από τις από τις ελιές, το λάδι, το κράσι, παράγονται σύκα, οπωροκηπευτικά, εξαιρετικά επίσης κτηνοτροφικά προϊόντα, κρεμμύδια, εσπεροδοειδή αλλά και προϊόντα αλιείας. Υπάρχουν πολλές πρωτογενείς και μεταποιητικές δραστηριότητες και μπορούν να προκύψουν περισσότερες σε αυτά τα προϊόντα, μικρές, μεγάλες, οικογενειακές, ανώνυμες.»

Απόσπασμα από την εισήγηση του κ.Παν. Αλεξάκη όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Συλλόγου μας.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s