Η ιστορία μας

ΠΩΣ ΞΕΞΙΝΗΣΑΜΕ

Η Ένωση των Απανταχού Μονεμβασιτών «Παναγία η Χρυσαφίτισσα» με τη σημερινή της μορφή άρχισε να λειτουργεί από το 1972. Τα πρώτα ιδρυτικά μέλη ήταν οι : Γεώργιος Σαπουντζάκης , Σταύρος Κυριαζάκος , Κωνσταντίνος Αγγελάκης , Νικόλαος Καμπουράκης, Εμμανουήλ .Ελευθερουδάκης , Ελένη Σαπουντζάκη, Μαρία Μαρκογιαννάκη, Λούλα Στελλάκη, Αναστάσιος Αρτινιός, Π. Καμπουράκης, Θεόδωρος Δελαγραμμάτικας, Γ. Καμπουράκης, Μιχαήλ Στάππας, Μαρία Καφούρου και Αλέξανδρος Αγγελάκης.

Σκοπός του Συλλόγου σε γενικές γραμμές είναι η σύσφιξη των πατριωτικών δεσμών των Μονεμβασιτών της Αθήνας και του Πειραιά, η προβολή και διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Μονεμβασίας , καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση των συμφερόντων και την επίλυση των προβλημάτων του τόπου.

Ο Σύλλογος σαν συνδετικός κρίκος όλων των Μονεμβασιτών και ιδιαίτερα αυτών που είχαν ακολουθήσει το μεταναστευτικό ρεύμα, ιδρύθηκε το 1918 από Μονεμβασίτες που ζούσαν στην Αμερική. Τα χρόνια εκείνα συνέβαλε αποφασιστικά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Μονεμβασιτών που ζούσαν στην ξενιτιά και στη διατήρηση των δεσμών της με την πατρίδα της.

Αργότερα στα δύσκολα χρόνια της Μονεμβασίας (μέσα 10ετίας 1950 με αρχές 10ετίας 1960) , λόγω της ερήμωσης της και της εγκατάλειψης από τους κατοίκους της και την Πολιτεία, αγωνίστηκε και πέτυχε την κινητοποίηση ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, καθώς και αρμοδίων φορέων για τη διάσωση της ιστορικής Μονεμβασίας.

Πηγή: Monemvasia News

Απόσπασμα από την συνέντευξη του Τ.Π. κ.Ιωάννη Δελαγραμμάτικα

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  |  ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.

ΟΡΑΜΑ και ΑΞΙΕΣ  |  Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ